Klein pampasgras, groots effect

Klein pampasgras, groots effect

De witte pluimen en lange smalle bladeren van de Cortaderia selloana 'Pumila' dansen sierlijk op het ritme van de wind. Dit compacte pampasgras kan goed tegen vorst en groeit prima op vrijwel iedere bodem.

 

Pluizige pluimen

Pampasgras (Cortaderia) groeit vooral op drogere Zuid-Amerikaanse berghellingen en grasvlaktes of pampa’s. Er bestaan zo’n 25 wilde soorten. Vooral de Cortaderia selloana is, met haar grote pluimen en lange bladeren, een indrukwekkende plant in je tuin. De stengels van grotere soorten kunnen tot wel 300 cm hoog reiken. Voor de kleinere tuin of op je terras is de gekweekte Pumila een prima keus. Dit pampasgras houdt het bij 120 tot 150 cm en blijft in een pot nog wat kleiner.


Vrouwelijke charme

De Cortaderia selloana 'Pumila' is een tweehuizige plant, wat betekent dat er mannelijke én vrouwelijke planten van deze soort bestaan. Vooral de vrouwelijke planten hebben een mooie bloeiwijze met sierlijke bloempluimen, vandaar dat tuinders vooral deze kweken door vermeerderen. De Pumila bloeit van augustus tot in oktober. Tijdens een nazomer met rustig weer kunnen haar witte bloemen nog maanden mooi blijven. De gedroogde pluimen staan ook mooi in een hoge vaas. 


Scherpe sierlijke bladeren

Pampasgras is een hele makkelijke plant. Ze groeit prima op allerlei grondsoorten, zolang die goed doorlatend is. Ook kan ze goed tegen wind en wat winterse kou. Grotere soorten kunnen prima alleen een deel van je tuin opsieren, maar met de compactere Pumila kun je wat meer kanten op. De scherpe, smalle bladeren van dit siergras zijn opvallend langwerpig en hangen mooi breed over. In het naseizoen kleuren ze van donkergroen naar gelere tinten.


Overal thuis

Pampasgras voelt zich op vrijwel iedere grondsoort thuis. Met deze tips geniet je jarenlang van je sierlijke Cortaderia selloana 'Pumila':

  • Plant dit siergras op een plek in de volle zon, of met wat lichte schaduw.
  • Verwijder de bladeren niet tijdens de winter. Ze vormen een goede bescherming tegen de kou.
  • Vooral de jonge planten moet je beschermen tegen vrieskou. Bind de droge bladeren samen en bescherm de onderkant met bijvoorbeeld stro of bladeren.
  • Knip na de winter de oude en dode bladeren en stengels weg, of snoei de plant terug tot een hoogte van ongeveer 30 cm, zodat zij weer opnieuw kan gaan groeien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...
Het blauwste siergras

Het laagblijvende extra blauwe siergras Festuca glauca ‘Intense Blue’ zorgt met zijn stevige grijsblauwe sprieten het hele jaar door voor tuinplezier.  Misschien ken je de soort Festuca glauca ook als blauw schapengras of zwenkgras, vanwege de wuivende bewegingen. De Festuca glauca zal zich in jouw tuin of op je balkon makkelijk thuis voelen, want hij heeft weinig onderhoud nodig.

Blauw, blauwer, blauwste siergras

Met de blauwe...

Lees meer...