Makkelijke plant? Neem een bolchrysant!

Makkelijke plant? Neem een bolchrysant!

Bolchrysanten komen oorspronkelijk uit China waar ze symbool staan voor een lang leven. Zelf hebben ze sowieso een lang leven, ze bloeien tot diep in de herfst. Groene vingers heb je niet nodig voor een mooie bolchrysant. Het is een makkelijke en zeer decoratieve plant, die weinig onderhoud vraagt en die je gewoon in de volle zon kunt zetten.

 

Makkelijke plant? Neem een bolchrysant!

Wat je bij bolchrysanten eigenlijk alleen hoeft te doen is in de gaten houden of de kluit niet uitdroogt. Check ook na een buitje even of de aarde vochtig is. Dat klinkt gek, maar de bolle bloemendos van de plant vormt als het ware een paraplu. Bij de Chrysanthemum Indicum ‘Jasoda’ kun je rekenen op een rijke bloei, dus help de Chrysant tijdens de bloei met wat ‘krachtvoer’. Elke twee weken extra voeding in het gietwater doet wonderen.

 

Augustus is bolchrysanten maand

Augustus is dé maand om bolchrysanten aan te schaffen. Heb je ook gezien dat er schitterende bolchrysanten op een stok bestaan? Die geven je herfsttuin extra elan! Bolchrysanten bloeien door tot aan de eerste nachtvorst. Je kunt de bloei rekken door ze op tijd een beschuttere plek te geven. Als je de bolchrysanten laag neerzet is een mooie sierpot nauwelijks nodig. Door de uitbundig overhangende bloemenweelde zie je daar toch niet veel van. Staat je Chrysant op een tafel dan geeft een sierpot de extra stevigheid die nodig is wanneer de eerste herfstwind waait. 

 

Veel bloem voor je geld: bolchrysanten

Wil je grote bossen bloemen voor een klein prijsje, dan heb je een goeie aan Bolchrysanten. Als de zomerbloeiers op hun einde raken vrolijk je er vliegensvlug je tuin mee op. In Nederland zijn bolchrysanten eigenlijk eenjarig. Maar bij de Indicum Chrysant kun je best een poging doen om hem over te houden. Zet hem dan in de volle grond, of binnen op een koele plek. Knip hem kort af en zorg dat de grond licht vochtig blijft. Grote kans dat hij in april (buiten) weer groen uitloopt en in de nazomer weer bloemen aanmaakt.


Chrysanthemum Indicum ‘Jasoda’, gouden bloem

Met de Chrysanthemum Indicum ‘Jasoda’ heb je goud in handen. Chrysanthemum betekent ‘gouden bloem’. Het komt van de Griekse woorden chrysos (goud) en anthemon (bloem). Maar er zijn niet alleen goudgele soorten. Bolchrysanten zijn er ook in helder wit, roze en lila, en in herfstkleuren zoals oranje, cognac en rood. Welke past het beste in jouw tuin?

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...