Stralende feestdagen met de mini kerstster!

Stralende feestdagen met de mini kerstster!

De kleine versie van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is een geweldige sfeermaker en fonkelt op veel plekken. Met een paar plantjes is je huis gelijk in feeststemming! 

 

Niet de bloemen maar de blaadjes

Als de dagen echt kort worden, start het hoogtepunt van het kerststerrenseizoen. De bovenste bladeren van deze groene plant kleuren langzaam, vaak naar rood of wit, en vormen samen een schitterende ster. Daarom vind je in veel huizen kerststerren rond de donkere dagen. De plant heeft ook nog gele bloemetjes, maar die zijn verstopt in het hart van de bladeren. De mini’s staan extra huiselijk en je kunt er prachtige arrangementen mee maken! 

 

De mooiste!

Kerststerren horen tot dezelfde familie als cactussen (Euphorbia) en hebben ook melkachtig sap. De soortnaam pulcherrima betekent ‘mooiste’. De plant komt uit Midden-Amerika en Mexico, en was al bekend bij de Azteken. Er zijn inmiddels steeds meer kleurvariaties gekweekt. Naast het klassieke wit en rood is er ook de keuze uit crème, zalm, roze, lemon en abrikoos. De mini kerststerren kun je mooi gebruiken in een kerststukje of gewoon los bij elkaar in een groepje. Ze staan sfeervol, kleurrijk en speels en passen overal!  

 

Stralende mini kerstster

Als je er goed voor zorgt, bloeien mini-kerststerren makkelijk door tot na december. Wil je ze graag lang laten stralen? Let dan op de volgende verzorgingstips: 

  • Geef je mini kerstster een lichte plaats maar niet in de volle zon.
  • Mini kerststerren kunnen niet goed tegen kou, maar zet ze ook niet boven de verwarming.
  • Sproeien met water hoeft niet, maar dat vindt je kerstster wel fijn.
  • Zorg dat de grond in het potje niet uitdroogt maar geef ook niet te veel water.
  • Met wekelijks wat universele vloeibare plantenvoeding in het gietwater blijft het kerststerretje lang mooi.

 

Overwinteren

Met een beetje aandacht kan je kersster ook na de feestdagen nog een hele tijd mee. Plant hem eerst over in een grotere pot met potgrond. Als de bladeren zijn afgevallen, snoei je hem tot de helft terug, geef je minder water en helemaal geen plantenvoeding. Zet hem in de zomer op een beschut plekje buiten. Om je kerstster weer te laten bloeien, laat je hem vanaf oktober acht weken lang elke dag veertien uur in het donker staan. Daarna kan hij weer gaan schitteren. Fijne dagen!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...