'Blue Star' schittert in de halfschaduw

'Blue Star' schittert in de halfschaduw

Met de Phlebodium aureum 'Blue Star' of zinkvaren haal je een stukje getemde jungle in huis. Deze van oorsprong tropische plant heeft elegante, licht golvende bladeren met een grijsblauwe waas. Hij staat stijlvol in elke kamer en is ook nog eens zeer goed luchtzuiverend. 

 

Tropische ster

De varensoort Phlebodium komt oorspronkelijk vooral voor in de moerasbossen van Florida en in tropische en subtropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, waar hij hoog in de oerwoudbomen leeft. De gekweekte Phlebodium aureum 'Blue Star' noemen we in het Nederlands zinkvaren of blauwvaren vanwege de bijzondere bladeren. Zijn wortelstok is geschubd en opvallend goudbruin van kleur. De wilde variant kan wel een meter hoog worden, maar bij jou thuis haalt deze cultivar zo’n 40 tot 50 cm. 

 

Sensitief

De Phlebodium aureum 'Blue Star' verdient een ereplekje in je huis- of slaapkamer, waar je volop kunt genieten van de vrolijke wirwar van lange, golvende lichtgroene bladeren met een grijsblauwe waas. Maar het is wel een wat gevoelige plant. Hij houdt van indirect zonlicht, dus een standplaats in de halfschaduw is ideaal. Daarnaast is hij niet zo gek op lage temperaturen. Zorg daarom dat het altijd tenminste 12 °C om hem heen is en zet hem niet op de tocht.

 

Zo blijft hij stralen

De zinkvaren is een sterke plant, toch is het handig om bij de verzorging even goed op deze tips te letten. 

  • De 'Blue Star' houdt ervan om in lichtvochtige grond te staan. Geef vooral in de zomermaanden voldoende water, maar voorkom dat de wortels in een laagje water komen te staan.
  • Geef het liefst zacht water op kamertemperatuur en giet dit aan de zijkant van de pot op de aarde, niet in het hart van de plant.
  • Deze varen heeft niet vaak extra plantenvoeding nodig. Wel vindt hij het fijn om na zo’n twee tot drie jaar te verhuizen naar een grotere pot. Doe dit het liefst in het voorjaar.
  • De zinkvaren vindt het ook heerlijk als je zijn bladeren het hele jaar door af en toe besproeit.

 

Bladsignalen

Met zijn bladeren kan de zinkvaren je van alles vertellen. Als deze geel kleuren, krijgt hij te weinig voedingsstoffen. Bruine bladeren kunnen veroorzaakt zijn door te koud water, maar ook door schimmels, droge lucht of juist tocht. Zijn de bladeren lichtgroen met een opvallende grijsblauwe waas? Dan heeft de plant het prima naar zijn zin!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...