Rudbeckia 'Sunbeckia' Ophelia: tuinzonnetjes

Rudbeckia 'Sunbeckia' Ophelia: tuinzonnetjes

De Rudbeckia hirta 'Sunbeckia Ophelia' geeft je tuin in de zomer en herfst weken lang geweldig veel kleur. De donkergele straalbloemen en het groengele hart lijken net vrolijke zonnetjes die altijd schijnen.

 

Straalbloemen XL

De bloemen van de gele zonnehoed of Rudbeckia hebben vaak gele, stralende bloembladeren rond een kleurig hart. Oorspronkelijk groeien de verschillende wilde Rudbeckia-soorten vooral in Noord-Amerika. De compact en gelijkmatig groeiende Rudbeckia hirta-soorten worden vaak gekweekt om één jaar in tuinen te shinen, maar na een zachte winter kunnen ze ook gewoon weer uitlopen. Deze Rudbeckia hirta 'Sunbeckia Ophelia' heeft veel vertakkingen en extra grote, intens donkergele straalbloemen rondom een groengeel hart. De bloemen blijven in de zomer wel zes weken lang bloeien!

 

Geweldig veelzijdig

De 'Sunbeckia Ophelia' wordt zo’n 40 tot maximaal 60 cm hoog, heeft sterke, lichtbehaarde stengels en trekt met haar nectar lekker veel vlinders, bijen, hommels en zweefvliegjes aan. Als je een aantal Ophelia’s bij elkaar zet, geeft dat gelijk een uitbundig kleurrijke plek in je tuin. Je kunt ze mooi combineren met andere Rudbeckia-soorten, maar bijvoorbeeld ook met rozen, siergrassen, donkere bodembedekkers en herfstasters. Als je in het najaar de uitgebloeide bloemen gewoon laat staan, geeft deze winterharde plant nog maandenlang een prachtig silhouet. Bovendien kunnen vogels nog lekker van de zaden snoepen.

 

Geel bloementapijt

De gele zonnehoed krijgt graag een plekje in de volle zon, maar groeit en bloeit ook in de halfschaduw. Met een beetje goede verzorging, geeft ze je er een tapijt aan gele bloemen voor terug. 

  • Plant de Rudbeckia in neutrale, goed doorlatende aarde.
  • Water geven is vooral nodig tijdens warme, droge periodes. Zorg dat de grond om de plant niet uitdroogt.
  • Geef in de zomermaanden eventueel wat extra organische mest.
  • Knip de plant aan het begin van het voorjaar weer bij en haal dode bloemen en plantdelen weg.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...