Alocasia cucullata: tropisch geluk

Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 

Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwouden van verschillende Zuidoost-Aziatische landen en kan daar wel zeven meter halen. Het bijzondere van de Alocasia cucullata is dat hij in je huiskamer wel die fantastische tropische uitstraling heeft, maar relatief compact groeit. De stelen worden maximaal een meter hoog en de bladeren zo’n 40 cm lang. Hij is dus zeker ook geschikt voor de wat kleinere kamer.

 

Geef hem een A-locatie

De snel groeiende Alocasia cucullata houdt van een lekkere lichte plek, maar niet van veel direct zonlicht. Zijn absolute a-locatie is daarom wat verder weg van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen of oosten. Draai de plant wel af en toe een kwartslagje, anders heb je kans dat hij teveel scheef gaat groeien. Ook is het handig om de vloer onder de olifantsoor in de gaten ook te houden, vanuit de bladeren kan er namelijk water druppelen.

 

Goede zorgen

Omdat de stoere Alocasia cucullata tropische omstandigheden is gewend, heeft hij wel wat extra goede verzorging nodig. Als je deze tips volgt, geeft hij je er prachtige bladeren voor terug!

  • Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat het té nat wordt en de wortels in het water staan.
  • Voeg in de zomermaanden om de twee weken wat vloeibare plantenvoeding toe aan het gietwater.
  • De tropische plant houdt van vochtige lucht. Zet hem daarom niet te dicht bij de verwarming en besproei de bladeren regelmatig met wat water. Dit voorkomt ook spint.
  • Het is normaal als er bladeren afsterven. De Alocasia cucullata maakt in het voorjaar gewoon weer nieuwe bladeren aan.
  • Knip eventueel lelijke bladeren zo dicht mogelijk bij de steel af.

 

Good luck!

Hoewel het sap van de Alocasia cucullata licht giftig is en je moet uitkijken met kleine kinderen en huisdieren, wordt hij ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De plant is in onder meer Thailand zelfs symbool voor succes en geluk!

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...